Descoperire ciudată a unui bărbat pe plajă. Valorează o avere, iar imaginile au făcut înconjurul internetului

de: Dumitrescu Andrei
18 11. 2022

Un plimbător de câini a fost oprit din drum de o priveliște bizară în timp ce se plimba pe o plajă din Gwynedd. Dave McGirr a descoperit mii de creaturi „extraordinare” cu cochilii albe agățate de un trunchi de copac de 6 metri, eșuat pe țărmul din Criccieth.

Fiind un fotograf pasionat, primul său instinct a fost să surprindă „ciudații” naufragiați din lemnul de derivă. Al doilea a fost să le caute pe Google – iar ceea ce a găsit l-a lăsat uimit.

„Am aflat că sunt barnaci Gooseneck, descriși ca fiind creaturi marine rare asemănătoare cu extratereștrii”, a spus el. „Se spune că sunt o delicatesă, care se vinde cu peste 80 de lire sterline kilogramul”.

Cercetările ulterioare au arătat că o altă persoană a dat peste o descoperire similară de lemn de derivă în Caernarfon, în urmă cu doi ani. Acesta era acoperit și se spune că valora o mică avere. Comparațiile foto ale celor două descoperiri sugerează că prada din Criccieth este cea mai mare dintre cele două.

Până atunci, Dave s-a mutat în Snowdonia și nu s-a mai întors pentru a descoperi dacă cineva a revendicat mina de aur de pe malul mării din Criccieth. „La momentul respectiv, am postat fotografiile pe Facebook fără să mă gândesc că sunt deosebit de importante pentru știri”, a spus el.

Scoicile costă și 350 de euro pe kilogram

Cu toate acestea, a fost nerăbdător „să nu creeze o debandadă”. Speciile rare de scoici sunt o delicatesă în țări precum Portugalia și Spania, unde sunt cunoscute sub numele de percebe. Au fost raportate prețuri de export de până la 350 de euro pe kilogram, deși în prezent pot fi cumpărate proaspete online pentru aproximativ 80-90 de lire sterline pe kilogram – sau mai ieftin dacă sunt congelate.

Adunate în mod tradițional de pe stâncile și crăpăturile subacvatice de pe Costa da Morte, sau Coasta Morții din Spania, acestea se numără printre cele mai scumpe fructe de mare din lume.

Prețul reflectă pericolele pe care le implică strângerea lor de către Percebeiros – pescari specializați în pescuitul de scoici cu gât de gâscă, care își riscă viața scufundându-se sub valurile care se sparg.

Fotografiile lui Dave au creat un fior de emoție pe rețelele de socializare. „Au aterizat extratereștrii!!!”, a spus o femeie.

Dave este un director de vânzări pensionat din sudul Staffordshire, care are o rulotă în Criccieth și este un vizitator obișnuit al Țării Galilor de Nord. În ciuda iubirii sale pentru zonă, el ar fi reticent în a gusta din fructele descoperirii sale de pe plajă.

„Când te apropii, poți vedea că sunt ca niște caracatițe mici, sau calamari”, a spus el. „Au tentacule mici care se întind din carapacea lor. Nu am încercat niciodată să le mănânc și, după ce le-am văzut acum, nu sunt sigur că aș vrea să încerc.”